​Atraktivní na pohled, vybroušené na chuť. Pěstování chilli papriček vás bude bavit

​Atraktivní na pohled, vybroušené na chuť. Pěstování chilli papriček vás bude bavit

Máte rádi pálivá jídla? Chilli papričky si snadno vypěstujete i doma. Splní hned dva úkoly současně. Řadu měsíců bude váš interiér zdobit atraktivní rostlina s barevnými miniaturními papričkami. A pak nastane doba sklizně, kdy si postupně budete užívat ten správný říz.

Úsilí se vyplatí

Vlastní chilli papričky vypěstujete, i když nejste zrovna zkušení zahradníci. Když vybere odrůdu určenou k pěstování v květináči a budete se držet správného postupu, za několik měsíců se můžete těšit z košatých rostlinek se spoustou atraktivních barevných papriček. Od zasetí ke sklizni chilli papriček počítejte zhruba 6 – 9 měsíců.

Pěstování ze semínek není obtížné

Základem je výběr správné odrůdy. Semínka vybírejte raději od renomovaných pěstitelů, neboť úroda ve velké míře závisí na jejich kvalitě. Seženete je ale také v zahradnictví nebo v e-shopech.

Semínka potřebují ke klíčení teplo a vlhko. Vysejte je rovnou do půdy. Pokud používáte vlastní substrát, dejte ho na půl hodiny do trouby, ať se zničí nežádoucí mikroorganismy. Pak ho můžete použít. Semínka poté posypte asi třímilimetrovou vrstvou zeminy. K zálivce dobře poslouží rozprašovač – půda by měla být vlhká, ale ne přemokřená. Vhodná doba pro naklíčení je 24 °C.

Pěstování chilli papriček

Jakmile se objeví první listy, přesaďte sazeničky do malého květináče. Přesazujte je s celým kořenovým balem, snažte se je netahat za kořínky, abyste je nepoškodili.

Chilli papričky jsou světlomilné, takže potřebují trvalý přísun světla, a teplomilné, tedy náchylné na nízké teploty. Ideální teplota pro růst je 25°C, ale teplota nad 35°C jim již škodí. Důležité je také zalévání, voda by měla být vlažná a odsátá.

Práci včely budete muset doma zastat vy

Až na rostlinkách vyraší první květy, je to pro vás signál k tomu, že květy potřebují opylovat. Zatímco venku by se o to postaraly včely a další hmyz, doma budete muset jejich úlohu zastat sami. Jak na to? Štětečkem třete střední část květu, abyste zachytili pyl – dělejte to tak u všech květů. Pyl se tímto způsobem dostane k okvětní tyčince a to zahájí chemickou reakci, která je potřeba k vytvoření plodů. Pokud vše proběhne v pořádku, okvětní lístky začnou opadávat a střed květů se začne zvětšovat. Postupně rozpoznáte malé papričky, které budou dále narůstat a sílit.

Papričky na okrasu, nebo k jídlu?

Pokud si papričky pěstujete ze semínek, jedná se o chilli papričky určené ke konzumaci. Jsou středně pálivé. Ty mnohem pálivější jsou určené jen na okrasu. Pozor, na pultech obchodů se můžete setkat s podobnou rostlinkou – lilkem okrasným. Ten je na rozdíl od jedlých chilli papriček jedovatý. Bezpečným poznávacím znamením jsou tvary plodů – ty u lilku jsou hladké, kulovité. Ty u papriček mají vždy alespoň náznak rýhy a špičku.

Autor: Klára Šmejkalová