Pečící trouba, mikrovlnka, nebo parní trouba – kdo nám doma prokáže nejlepší služby?

Pečící trouba, mikrovlnka, nebo parní trouba – kdo nám doma prokáže nejlepší služby?

Foto: Whirlpool

Před roky jsme si museli vystačit s elektrickou nebo plynovou troubou, u které jsme měli jedinou volbu teploty. Mikrovlnka zase uměla pouze ohřívat. Dnes se o naši přízeň uchází trojice, která se předhání ve svých dovednostech. Pečící trouba, mikrovlnka, nebo parní trouba - která by měla dostat výsadu ubytovat se u vás doma?

Čeho bychom si měli při výběru všímat?

Při porovnávání trub se kromě velikosti spotřebiče, příjemného designu a spotřeby zaměřujte i na vybavenost moderními funkcemi a pokročilými technologiemi. Nepodceňujte ani snadnost ovládání. Užitečná je také úprava vnějšího nerezového povrchu proti otiskům prstů, poškrábání či změnám barevnosti. Nezapomeňte ani na snadné čištění vnitřku trouby – námahu a hodně času vám ušetří např. pyrolytické čištění, čištění parou nebo povrchová úprava vnitřku trouby se samočisticí funkcí. Pokud patříte k rostoucí skupině domácností, kterým opravdu záleží na zdravé přípravě pokrmů s minimem tuku, zvažte pořízení parní trouby – ty opravdu špičkové dovedou nejen vařit v páře, ale i péct dokřupava, ohřívat nebo šetrně rozmrazovat, takže jsou takovými mistry kuchyňského víceboje.

Rozměry pečicí trouby a vnitřní objem

Vnitřní objem by měl být přímo úměrný nejen počtu členů domácnosti, ale i jejím zvyklostem. Menší, tzv. kompaktní trouby s výškou asi 45 cm a vnitřním objemem 40-70 l zpravidla plně postačí malým domácnostem a bývají pro ně ekonomičtější – rychleji a „levněji” se ohřejí na požadovanou teplotu. "Naproti tomu klasické pečicí trouby s výškou 60 cm a více a objemem nad 70 l zase dovolí péct objemnější pokrmy nebo umožňují současnou přípravu dvou i tří jídel najednou - současně tak upečete třeba tři plechy cukroví. Klasické trouby tak ocení vícečlenné rodiny a ti, kdo opravdu často pečou,” vysvětluje rozdíly Pavel Trka ze společnosti Whirlpool CR.

Vybírejte i podle energetické třídy

Stejně jako jiné elektrické spotřebiče se i pečicí trouby řadí do několika energetických tříd. S nižší spotřebou energie šetříte nejen peníze, ale i životní prostředí. Vynikající energetickou účinnost nabízejí například trouby s energetickou třídou A/A+. S nimi uspoříte až 30 %, respektive 40 % energie oproti standardním troubám v energetické třídě A.

Jaké technologie nám pomohou k perfektnímu výsledku?

O dokonalou distribuci horkého vzduchu uvnitř trouby bez recirkulace se postará technologie s ventilátorem a optimalizovanou zadní částí panelu. Rovnoměrné proudění vzduchu ve všech směrech a elektronická kontrola vnitřní teploty zaručují to, že bude připravovaný pokrm dokonale propečený. U těch nejvyšších modelů máte k dispozici ještě i teplotní sondu a asistované programy, které vám dokonce i poradí, kam máte v troubě umístit plech či pekáč s připravovaným pokrmem.

Technologie, dnes už obecně označované jako 6. smysl, zase při volbě některého z přednastavených receptů automaticky přizpůsobí dobu přípravy a potřebné množství energie tak, aby bylo pečivo nebo maso dokonale vláčné uvnitř a krásně křupavé na povrchu.

A pro ty, kdo hledají hlavně jednoduché ovládání, se ideálně hodí technologie, díky které otočením jediného knoflíku zvolíte automatický program pro dokonalou přípravu mnoha masitých i vegetariánských pokrmů a moučníků domácí i mezinárodní kuchyně.

Pokud nemáte času nazbyt, hledejte spotřebiče s funkcí, která umožňuje tepelně upravovat až tři rozdílné pokrmy současně, aniž by se smísily jejich chutě či vůně. Tuto funkci zabezpečuje speciální konstrukce vnitřního krytu ventilátoru, jenž rovnoměrně rozděluje teplý vzduch z kruhového topného tělesa mezi všechny plechy s ohřívaným jídlem.

Některé pečící trouby vám dokonce dovolí začít péct bez předehřívání trouby. Tím, že obě topná tělesa pracují v ideálním režimu ohřevu, uspoříte až 26 % času a 20 % energie.

Teplotní sonda vám pomůže dokonale připravit větší kusy masa, třeba šťavnatou pečeni, tím, že kontroluje nastavenou teplotu uvnitř pokrmu. V návodu je vždy uvedeno, jaká teplota je optimální k přípravě konkrétních druhů masa. Po skončení pečení se trouba automaticky vypne, případně se spustí i zvukový signál.

Automatické recepty a asistované programy

Nejvyšší modely pečicích trub jsou vybaveny množstvím přednastavených receptů vyvinutých se šéfkuchaři, aby bylo každé vaše kulinářské úsilí korunováno úspěchem. Vyberte si recept a trouba sama nastaví všechny parametry jako teplotu, způsob ohřívání, nastavení ventilátoru nebo čas pečení. Pokrmy budou upečené tak, aby se zdůraznily přirozené chuti použitých surovin. Pro dokonalou flexibilitu je v nových troubách k dispozici i několik poloautomatických cyklů, např. k pečení chleba, pizzy, masa, drůbeže, dušeného masa, cukroví či dortů, ale také speciální funkce jako šetrný ohřev pokrmu nebo pomalé pečení.

Multifunkční mikrovlnná trouba nezabere tolik místa, umí ale všechno

Zajímavým řešením jsou i multifunkční mikrovlnné trouby, které povyšují klasické mikrovlnné trouby na univerzální pomocníky. I tyto trouby výrazně šetří nejen čas a energii, ale i prostor, a jsou zárukou dokonalé chuti. Multifunkční mikrovlnné trouby nabízejí komplexní možnosti přípravy pokrmů, mezi které patří třeba vaření v páře s pomocí speciální parní nádoby, speciální funkce Crisp pro zapékání dokřupava, vhodná např. pro přípravu pizzy, koláčů nebo kuřátka, horkovzdušný ohřev, gril a mnohé další. Tam, kde se bojuje o každý centimetr místa, může přijít vhod kompaktní mikrovlnná trouba s vařením v páře, kterou lze zabudovat do horní skříňky kuchyňské linky.

Parní trouba zvýrazní přirozenou chuť potravin

Parní trouba je ideální volbou pro zdravé vaření, které zvýrazní přirozenou chuť potravin. Ty nejzajímavější modely jsou vybaveny vedle vaření v páře i funkcí horkovzdušného pečení s ventilátorem, které zaručí křupavou kůrku i u velmi šetrné přípravy jídla za kratší čas. Zároveň je možné tyto dvě funkce – páru a horký vzduch – kombinovat. Parní trouba je proto ideální i pro rychlé rozmrazování, ohřívání či vaření. Přípravu pokrmů mohou ulehčit asistované programy, kdy parní trouba sama navrhne vhodný program, správnou teplotu či ideální umístění plechu nebo nádoby. Kromě vaření s asistencí může mít i teplotní sondu.

Autor: Alice Navrátilová