SVJ zvolilo netradiční řešení pro výtah v malém prostoru. Teď slouží jako inspirace ostatním

SVJ zvolilo netradiční řešení pro výtah v malém prostoru. Teď slouží jako inspirace ostatním

Jakákoliv rekonstrukce v bytovém domě vyžaduje zapojení všech obyvatel domu a velkou zodpovědnost výboru SVJ, který vybírá zhotovitele prací. Sešli jsme se zástupcem SVJ Vrbenského panem Michaelem Němcem, jejichž výbor začal před dvěma lety řešit rekonstrukci výtahu v domě. Proč celý proces trval tak dlouho, jak vybírali dodavatele a co bylo největším problémem?

Michael Němec bydlí v bytovém domě v Holešovicích již od svého dětství a v současné době působí jako místopředseda kontrolní komise. Podle jeho slov se o dům starají jako o vlastní a každou změnu velice důkladně promýšlí. Tím, že v domě bydlí již tak dlouho a každého zde zná, mu velice záleží na tom, aby byl v domě pořádek a všem obyvatelům SVJ se bydlelo dobře.

Před dvěma lety výbor začal vážně řešit rekonstrukci starého výtahu, který byl již za zenitem své životnosti a nevyhovoval českým ani evropským normám. Do výtahu se vešli pohodlně pouze dva lidé a převoz kočárku nebo invalidního vozíku byl nemožný. „Invalidu v domě nemáme žádného, ale člověk by měl být připraven na všechno, protože když už vás něco takého potká, bylo by pozdě řešit vybavení. Také pro rodiče s kočárkem bylo přítěží, když museli nechávat kočárek dole v kočárkárně a museli dítě probudit, aby jej dopravili domů. Samozřejmě výtah se hodí i pro stěhování velkých věcí a měl by obyvatelům usnadňovat život,“ říká Michael Němec.

První kroky k novému výtahu

Výbor SVJ Vrbenského zjišťoval první informace o změně výtahu již před několika lety. Jak k výběru dodavatelské firmy přistupovali? „Pakliže chcete něco funkčního, kvalitního a ještě aby to bylo hezké, je potřeba získat co nejvíce informací a firmu pečlivě vybírat. Jsem zastáncem toho, že dnes raději koupím Mercedes, aby z toho byla za deset let Škodovka, než Škodovku, aby z toho byl za deset let Trabant,“ s nadsázkou srovnává pan Němec. A co bylo na celém procesu výběru dodavatele nejtěžší? „Určitě jednání se spoluvlastníky bytů. V SVJ Vrbenského je 37 vlastníků bytů, ale všech spoluvlastníků je dohromady kolem padesáti, takže názory na vše se velice různí. Sjednotit padesát názorů na jakoukoliv změnu v domě je neskutečně těžké.“

Jak probíhal výběr firmy?

Protože chtěli zástupci SVJ spolupracovat pouze s ověřenou a velkou firmou, oslovili jednu z největších firem na trhu. „Jednání z jejich strany bylo arogantní a dávali nám najevo, že na dlouhé jednání s námi nemají chuť. Obdrželi jsme vzorník materiálů, z kterého jsme si však neuměli vůbec udělat představu o výsledku práce. Nebyli schopni nám vysvětlit pozitiva a negativa vybraných komponent přímo pro náš dům a nesdělili ani orientační cenu,“ říká pan Němec.

Poté dostal pan Němec kontakt na společnost KONE, kde se jim dostalo přesně opačného přístupu. Při první schůzce ukázali potenciálním klientům velkou vzorkovací místnosti, vysvětlili různé alternativy a netajili ani možné komplikace, které mohou při rekonstrukci nastat. Potřebovali jsme zásadně zvětšit vstupní prostor, aby byl průchozí pro invalidní vozík nebo kočárek. U KONE přišli s nápadem, aby vstup do výtahu byl z boku namísto z čela. Tím jsme docílili metrové průchodnosti a mohli jsme tam dát automatické dveře. Diskutovali jsme úplně o všem a dodavatel nám věnoval po celou dobu maximální pozornost. Po předložení finanční části přijeli z firmy prezentovat projekt na Shromáždění vlastníků bytových jednotek.“ Po spoustě dotazů a doplňujících otázek museli prezentaci upravit a pozměněnou prezentovat na dalším shromáždění a následně dalším. Celkem museli zástupci firmy upravovat a prezentovat podmínky třikrát! Celý proces tak od oslovení firmy až po dokončení realizace trval dva roky. Co na tom bylo nejvíce časově náročné? „Samotná práce od nájezdu firmy a demolice starého výtahu trvalo přibližně tři měsíce. Nejnáročnější bylo domluvit se se všemi majiteli bytů,“ vypráví pan Němec.

Místo slevy si obyvatelé sami cenu ještě navýšili, chtěli kvalitu

Při navrhování projektu byla velice důležitým faktorem samozřejmě cena. Při jednání se někteří obyvatelé dožadovali nižší ceny za celkovou realizaci. „Zástupci firmy KONE se jim snažili vyjít vstříc s tím, že nižší cena je určitě možná, ale při použití levnějších materiálů. Po názorných ukázkách a uvedení všech argumentů všichni pochopili, že si raději připlatí za co nejkvalitnější materiály. Při konečné sumarizaci požadavků na vybavení výtahu, nakonec cena stoupla o dalších 500 tisíc a tato cena byla shromážděním odhlasována jako konečná. Tohoto rozhodnutí obyvatelé domu rozhodně nelitují,“ dodává zástupce SVJ Vrbenského.

Netradiční řešení ze skla

Po dlouhém domlouvání mezi spoluvlastníky a firmou se přistoupilo k netradičními řešení – že by výtah mohl být celý ve skleněném tubusu. Platné předpisy neumožňují použití materiálů, které se používaly v minulosti, např. síťové ostění šachty. V případě použití sádrokartonu pak dojde k velkému omezení přirozeného světla na chodbách domu. Také se diskutovala možnost umístění kamery, která by monitorovala výtahovou kabinu. Ale protože kameru může kdokoliv poškodit nebo odcizit a navíc je třeba, v případě pořizování záznamu, zajistit registraci u ÚOOÚ, nabídlo se řešení samo a to právě v souvislosti s vybavením výtahové kabiny. Proč mít jen skleněný tubus, když firma KONE přišla s nabídkou mít i skleněnou stěnu výtahové kabiny. Každý má přehled, co se ve výtahu děje, odpadá strach z uzavřených prostor a také pokud by se někdo ve výtahu zaseknul, komunikace s ním bude snazší. „Díky tomuto řešení je, pro mnohé lidi, přidanou hodnotou „přiznaná technologie“. Je to výrazný technický prvek v obytném domě, který vizuálně dělá společný prostor zajímavější. Z tohoto důvodu logicky musí být vše perfektně udělané, podcenění detailu je nepřípustné,“ dodává Michael Němec.

Skvělá spolupráce z obou stran

Pan Němec si chválí všechny subdodavatele, se kterými společnost KONE na rekonstrukci výtahu spolupracovala. Všichni podle něj vystupovali jako jedna firma a bylo pohodlné se všemi řešit různé problémy a následně vše zaplatit v jedné faktuře. „Perfektní byl přístup celé firmy i subdodavatelů, protože všichni bezchybně komunikovali a vše co bylo potřeba se mnou okamžitě řešili,“ chválí si pan Němec. „I my jsme se snažili vyjít při stavbě co nejvíce vstříc a zajistit pracovníkům co nejjednodušší podmínky k práci. Zařídili jsme jim stání na auta ve dvoře a vyčlenili jsme jim místnosti, kde měli zázemí a skladové prostory, měli i své WC. Ač se to zdá samozřejmé, takový přístup není prý vždy obvyklý a pokud nemá firma dostatečné zázemí, práce to jenom zdržuje a komplikuje,“ dodává.

Na výtah se chodí dívat z jiných domů

„Naším záměrem je, abychom se maximálně přiblížili bezbariérovému domu. Nyní se budou měnit veškeré domovní vchodové dveře, které budou svým průchozím profilem navazovat na vstup do výtahu. Dalším logickým krokem je zvážit veškeré technické možnosti na zřízení přepravní plošiny pro vozíčkáře. Z důvodu profesionálního přístupu firmy KONE jsme se na ně obrátili s žádostí o pomoc s řešením tohoto technického problému. Výměna výtahu byla finančně náročná, ale když potom lidé viděli konečný výsledek, byli moc spokojení a investovaných peněz nelitovali. Když jsem se jich následně ptal, jak se jim to líbí a jak jsou spokojeni, tak odpovídali, že by nejraději zbourali vše kromě výtahu a postavili to znovu,“ směje se Michael Němec. Po dostavění výtahu pozoruje pozitivní dopady na vztah obyvatel k domu. „Když totiž lidé vidí, že dům je udržovaný, tak je to motivuje i k tomu, aby začali uvažovat i o rekonstrukce jejich bytu. Tak zvedáte úroveň bydlení, čímž se zvedá i hodnota všech bytů, a tím i hodnota celého objektu,“ vysvětluje. Po výměně domovních vchodových dveří bude následovat pokládka nových podlah ve společných prostorách. „Teď se situace hodně mění. Stěhují se sem mladí lidé a chtějí to tu mít prostě hezké, moderní. Navíc domu věnujeme péči a je to znát i na vztahu obyvatel ke společným prostorům,“ uzavírá pan Němec.

Do SVJ Vrbenského se nyní chodí dívat i z ostatních domů, kde přemýšlí o výměně výtahu. Podobně vybavený výtah jako u nich má totiž jen málokdo. Právem jsou obyvatelé domu na výtah pyšní a především jsou rádi, že jim usnadňuje každodenní život v domě.

Autor: Redakce Okolobytu.cz